Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2012 11:44 - Многоезичие и моноезичие
Автор: krokodelia Категория: Новини   
Прочетен: 1308 Коментари: 0 Гласове:
0



На 26 септември ЕС отбеляза деня на многоезичието в Европейския съюз. В тази общност от 27 държави се говори на 23 официални езика, сред които и българският. Затова и обучението на чужди езици е много важно, признава доклад на Европейската комисия.

В последните години децата в Европа започват все по-рано да учат чужди езици. Обучението започва на възраст между шест и девет години. В германоезичната част на Белгия обучението започва още в детската градина – сред тригодишните деца.

Най-разпространеното чуждоезично обучение е по английски, показва статистиката. На следващо място по разпространение се нареждат френски, немски и испански език, а предимно в бившите социалистически страни се изучава и руски.

В резултат – в много държави учениците завършват, говорейки поне три езика, включително и майчиният им.

Един от проблемите в сферата са учителите и по-скоро тяхната липса, при това не само в България, но и в цяла Европа. Данните показват, че за миналата учебна година 25% от учениците на Стария континент учат в учебно заведение, което трудно намира учители по чужд език с необходимата квалификация.

В много държави в училищата  рядко се появяват чужденци с квалификация да преподават своя майчин език, което се отчита като слабост на системата. Най-често чужденци преподават в Испания, Малта и Белгия. Гърция и Полша пък са на обратния полюс – в нито едно училище в тези две страни не е преподавал чужденец на родния си език.

Къде сме ние, както често се питаме. Ами да се огледаме - във всяка обява за работа е записано задължително "отличен английски". Е, има и някои, където ползването на чужд език е предимство... Погледнете обявите за работа в чужда държава - английският е вече вън от изискванията - той вече си се подразбира. Искат се добри познания по втори език, а трети засега се счита за предимство... 

Взех обявите за работа съвсем напосоки и си признавам, че не знам какво е нивото на обучение в училище, за учителите или по-скоро липсата им дори не ми се иска да подхващам темата :(. Но не спирам да се чудя колко ли са чужденците, които се обръщат към представител на родната полиция с думите Do you speak English? и идея да бъдат упътени или да потърсят съдействие, а отговорът е "Нот вери гуд"....

И въпреки че е важно да се разбираме, многоезичието е една от основите на Европейския съюз, напомнят още чиновниците.  Тази общност не е създадена единствено на базата на икономическите връзки, а и на културните ни различия, както и разбира се, приликите между нас. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krokodelia
Категория: Новини
Прочетен: 147347
Постинги: 25
Коментари: 79
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930