Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 00:18 - Добивът на шистов газ - на фокус в сърцето на Европа
Автор: krokodelia Категория: Новини   
Прочетен: 1427 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 20.09.2012 09:38


 От началото на месеца темата за добива на шистов газ се оказа водеща в Европа. Три са докладите до този момент, обвързани с този въпрос, който е доста болен и за българското общество. 

Не само у нас, навсякъде по света опасенията за въздействието върху околната среда при добива на шистов газ са сред основно дискутираните. На това заложиха и от Европейската комисия. Според коментарите в доклада на чиновниците през последните месеци добивът на шистов газ е сред основните теми за обществото. На тази суровина се разчита за диверсификация на доставките. 

Но се посочва и още нещо - трябва на всяка цена компаниите, които искат да добиват шистов газ, да гарантират, че технологията е безопасна. А и че запасите са достатъчни, така че добивът да бъде целесъобразен. 

Тонът беше такъв, че коментаторите веднага поддеха темата, че единно законодателство по този проблем ще бъде създадено, при това съвсем скоро. 

Надеждите обаче бяха попарени от комисията по индустрия и енергетика към Европейския парламент. Депутатите коментираха, че не е необходима обща директива на този етап, ако обаче експлоатацията на този тип газ се увеличи - тогава за ще бъде помислено за общо европейско законодателство. 

Един от най-очакваните доклади обаче беше на комисията по околна среда. В заключенията е записано, че са нужни строги регулации. Депутатите предложиха една от най-важните промени, а именно - прозрачен списък с веществата, използвани в технологиите на отделните компании. До този момент всяка една от тях коментираше, че това е фирмена тайна и отказваше да оповести какво добавя във водата. 

Именно тази тайнственост и залъгалки карат хората да се опасяват от влаганите вещества. Както и дали водата, която се използва при фракинга ще може да бъде "рециклирана". 

Двете резолюции - на комисията по индустрия и енергетика и на комисията по околна среда, бяха очаквани с нетърпение от заинтересованите страни. Първата - която съветва всяка държава да си решава сама дали й е нужен добива на шистов газ беше приета при сериозни дебати - с 32 гласа "за" и 23 "против". За сметка на това обаче документът на комисията по околна среда беше подкрепена единодушно - 63 гласа "за" и само един депутат, гласувал "против".

Очевидно е посланието - на всички вече им омръзна от тайните заигравки и неясните обяснения. Самите документи ще бъдат внесени за обсъждане от Европейския парламент през октомврийската сесия. Обаче самата им същност най-вероятно ще бъде за необвързваща резолюция.

Надяваме се обаче, че сигналът ще е достатъчно ясен за всяко национално правителство в ЕС - правилата са си ваши, ето обаче няколко насоки. И най-накрая да стане ясно що е то добив на шистов газ и има ли той почва у нас. 



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Подводни
20.09.2012 01:02
Някакви клеясали мозъци от Европа сигурно им е писнало да си бъркат в носа и за това се захванаха отново с шистовият газ. Шистови глупави сънища.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krokodelia
Категория: Новини
Прочетен: 147350
Постинги: 25
Коментари: 79
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930