Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2012 15:00 - Парите купуват всичко?!
Автор: krokodelia Категория: Новини   
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.09.2012 09:39


 Кой може да търси петрол и газ в крайбрежните зони на ЕС? Ами този, който може да си позволи да покрие щетите. Нормално... 

Това е предложение на комисията по околна среда към Европейския парламент. Ако фирмата няма достатъчно средства или не декларира готовност да си плати за евентуални щети, просто няма да получи достъп до полетата. 

Ама дали не е дискриминационно? Само големи корпорации могат да си позволят милиардите за обезщетения след евентуален разлив. Разбира се, не мислим за дискриминация при кадрите на хилядите морски обитатели, оплескани с петрол, полузадушени в ръцете на екозащитници, опитващи се да ги спасят. Подобни снимки не са една и две. 

Идеята за промени в европейското законодателство дойде след авария на петролната платформа на ВР в Мексиканския залив. При взрив загинаха 11 души. В месеците след това обаче във водите на океана се изля огромно количество петрол, а опитите да бъде спрян разливът дълго време не даваха никакъв резултат. Компанията плати над 40 млрд. долара за обезщетения....

Но парите едва ли могат да успокоят пострадалите в най-голямата екологична катастрофа край бреговете на САЩ. И за да избегнем подобна ситуация, ето че и в Европа се задвижиха процедурите.

Фирмите да получават лицензи, които да регулират дейността им, да представят план за действие при авария, а сега - и да имат достатъчно пари, за да си платят евентуалните щети и почистването. Това поискаха европейските депутати.

Признавам - раздвоена съм. По-важна ли е свободата да развиваш бизнес, която между другото е част от европейската платформа, или е по-важното да сме сигурни, че при разлив ще има кой да си плати. Дали това звучи успокоително - особено за всички хора, които живеят около морето и платформите се виждат от прозореца на къщите им?

И реално как наличието на достатъчно финансови ресурси ще гарантира, че се използват сигурни технологии и се прави всичко възможно до разлив да не се стигне? Защото въпросната ВР плати 40 млрд. долара за щети, но знаете ли какви са печалбите на компанията за година?

Малко по-късно днес същата комисия (по околна среда в ЕП) ще гласува и резолюция за добива на шистов газ. В предварителните обсъждания е записано, че фирмите, които прилагат технология за добив или проучване на шистов газ ще трябва да опишат веществата, които използват. Защото досега те са фирмена тайна и само тук-таме се появява информация, или да я наречем по-добре спекулация, за това какво се ползва при технологията. 

А незнанието винаги поражда съмнение. Винаги.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krokodelia
Категория: Новини
Прочетен: 146931
Постинги: 25
Коментари: 79
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031